Το αλάτι, είναι μια ιοντική ένωση που αποτελείται από ιόντα νατρίου και χλωρίου με δημοφιλέστερο το αλάτι της θάλασσας που παράγεται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Η ικανότητα του αλατιού να διατηρεί τα τρόφιμα ήταν θεμελιώδης συνεισφορά στον  πολιτισμό. Ωστόσο, το αλάτι ήταν δύσκολο να ληφθεί, επομένως ήταν ένα πολύτιμο ανταλλακτικό μέσο και θεωρήθηκε μια μορφή νομίσματος από ορισμένους λαούς.

Το θαλασσινό αλάτι αναφέρεται στη Vinaya Pitaka, μια βουδιστική γραφή από τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. Η αρχή της παραγωγής είναι η εξάτμιση του νερού από τη θαλάσσια άλμη. Σε θερμά και ξηρά κλίματα αυτό μπορεί να επιτευχθεί εξ ολοκλήρου με τη χρήση ηλιακής ενέργειας. Η σύγχρονη παραγωγή θαλασσινού αλατιού βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Μεσόγειο και σε άλλα θερμά, ξηρά κλίματα.

Το αλάτι είχε μεγάλη αξία για πολλούς λαούς της αρχαιότητας όπως Εβραίους, Έλληνες, Κινέζους, Χετταίους. Συνέβαλε στην ανάπτυξη του πολιτισμού, χρησιμοποιήθηκε επίσης στη στρατιωτική πρακτική της αλάτισης της γης από διάφορους λαούς, όπως τους Ασσύριους. Στα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, κατασκευάστηκαν δρόμοι για τη διευκόλυνση της μεταφοράς του αλατιού στην πρωτεύουσα. 

Κατά την ύστερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και καθ 'όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα το αλάτι ήταν ένα πολύτιμο εμπόρευμα που μεταφέρθηκε κατά μήκος των οδών άλατος στην καρδιά των γερμανικών φυλών. Καραβάνια αποτελούμενα από έως και σαράντα χιλιάδες καμήλες διασχίζουν τετρακόσια χιλιόμετρα της ερήμου Σαχάρα για να φέρουν αλάτι στις χερσαίες αγορές του Σαχέλ, μερικές φορές ανταλάσοντας αλάτι για δούλους.  

Αναφέρεται σε πολλές γραφές όπως την Παλαιά Διαθήκη και το βιβλίο της Εζρά (550 π.Χ. έως 450 π.Χ.). Στην Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς είπε: "Εσύ είσαι το άλας της γης". Πρόσθεσε ότι αν το αλάτι χάσει τη γεύση του, δεν είναι καλό για τίποτα άλλο παρά για να καταπατηθεί.  

Το αλάτι ανά τον κόσμο

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, Το αλάτι δημιούργησε και κατέστρεψε αυτοκρατορίες. Τα ορυχεία άλατος της Πολωνίας οδήγησαν σε ένα τεράστιο βασίλειο τον 16ο αιώνα, μόνο για να κατεδαφιστούν όταν οι Γερμανοί έφεραν αλάτι από τη θάλασσα.

Το αλάτι έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στον προσδιορισμό της ισχύος και της θέσης των μεγάλων πόλεων του κόσμου. Το Λίβερπουλ αυξήθηκε από ένα μικρό αγγλικό λιμάνι σε κύριο λιμένα εξαγωγής λόγω του αλατιού. Η γκάμπελ - ο μισητός γαλλικός φόρος άλατος - τέθηκε σε ισχύ το 1286 και διατηρήθηκε μέχρι το 1790. Λόγω των γκαβέλων, το κοινό αλάτι ήταν τόσο υψηλής αξίας που προκάλεσε τη μαζική μετακίνηση του πληθυσμού και την έξοδο, προσέλκυσε εισβολείς και προκάλεσε πολέμους.

Στην αμερικανική ιστορία, το αλάτι υπήρξε μείζων παράγοντας για τα αποτελέσματα των πολέμων. Στον Επαναστατικό Πόλεμο, οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν τους Λογιστές για να παρεμποδίσουν τις αποστολές άλατος των Επαναστατών και να παρεμβαίνουν στην ικανότητά τους να διατηρούν τρόφιμα.  Το αλάτι ήταν ένας κρίσιμος πόρος κατά τους πολέμους καθώς όχι μόνο διατηρούσε τα τρόφιμα τις θερμές ημέρες, αλλά ήταν επίσης ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία του δέρματος. 

Οι σημαντικότερες αλυκές για τη Συνομοσπονδία ήταν στο Saltville της Βιρτζίνια. Στα τέλη του 1864, ο στρατός της Ένωσης προχώρησε δύο φορές για να καταλάβει τις αλυκές, καθώς ήταν η τελευταία σημαντική πηγή άλατος για τα ανατολικά σύνορα της Συνομοσπονδίας. 

Η εξέγερση της Μόσχας του 1648, ξεκίνησε λόγω της αντικατάστασης από την κυβέρνηση διαφορετικών φόρων με έναν καθολικό φόρο αλατιού με σκοπό την ανασύσταση του κρατικού θησαυρού μετά την περίοδο των ταραχών. Το αλάτι, η παραγωγή αλατιού και οι φόροι σε αλάτι διαδραμάτισαν βασικούς ρόλους στην κινεζική ιστορία, την οικονομική ανάπτυξη και τις σχέσεις μεταξύ κράτους και κοινωνίας. Το δέλεαρ των κερδών του αλατιού οδήγησε σε τεχνολογική καινοτομία και νέους τρόπους οργάνωσης του κεφαλαίου. 

Στην κινεζική κοινωνία, ο αλάτι είναι μία από τις "επτά ανάγκες της ζωής" που αναφέρονται στις παροιμίες και το "αλμυρό" είναι μία από τις "πέντε γεύσεις" που αποτελούν την κοσμολογική βάση της κινεζικής κουζίνας.  

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν δημιουργηθεί αμέτρητοι “δρόμοι αλατιού” όπως η Via Salaria, ένας αρχαίος ρωμαϊκός δρόμος στην Ιταλία, εκτείνονταν από τη Ρώμη στο Castrum Truentinum στην ακτή της Αδριατικής - σε απόσταση 242 χιλιομέτρων. Επίσης, η παλιά οδός άλατος, ήταν μια μεσαιωνική διαδρομή στη βόρεια Γερμανία, συνδέοντας το Lüneburg με το λιμάνι του Lübeck το οποίο απαιτούσε περισσότερο αλάτι από ό, τι μπορούσε να παραγάγει. 

Οι εθνικές οδοί άλατος της Ευρώπης ήταν οι πλωτοί ποταμοί, όπου από τις μεσαιωνικές εποχές οι αποστολές αλατιού που έρχονταν αντίθετα στο ρεύμα του ποταμού περνώντας αντίθετα από κορμούς δένδρων και ξυλεία, τα οποία μπορούσαν να μεταφερθούν μόνο κατά τη ροή του ποταμού. Στη Γαλλία, μια σημαντική πηγή θαλάσσιου αλατιού με πρόσβαση σε επεκτάσιμη ενδοχώρα ήταν η περιοχή των υγροτόπων του Languedoc που ονομάζεται Camargue. Από τα αλοπήγια που ονομάζονταν "salines", καραβιές με αλάτι μπορούσαν να μεταφερθούν μέσω του Ροδανού ποταμού.

Το αλάτι στη θρησκεία

Το αλάτι έχει από καιρό σημαντική θέση στη θρησκεία και τον πολιτισμό. Οι Έλληνες πιστοί αφιέρωναν αλάτι στις τελετουργίες τους. Οι προσφορές σε εβραϊκούς ναούς περιελάμβαναν αλάτι. Οι συμβάσεις τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη ήταν συχνά σφραγισμένες με αλάτι: έτσι προήλθε η αγγλική λέξη salvation (σωτηρία). Στην Καθολική Εκκλησία, το αλάτι χρησιμοποιείται ή έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές τελετουργίες εξαγνισμού. 

Στην περίφημη ζωγραφιά του Λεονάρντο Νταβίντσι, «Το Μυστικό Δείπνο», ο Ιούδας έχει μόλις χύσει ένα κύπελλο αλατιού, το οποίο είναι γνωστό ως κακή τύχη. Μέχρι σήμερα, η παράδοση παραμένει ότι όταν οι άνθρωποι χύνουν αλάτι, θα πρέπει να τσιμπίσουν πάνω από τους αριστερούς ώμους τους για να αποκρούσουν όποιους διάβολους μπορεί να κρύβονται πίσω.

Στην βουδιστική παράδοση, το αλάτι αποκρούει τα κακά πνεύματα. Η θρησκεία Shinto χρησιμοποιεί επίσης αλάτι για να καθαρίσει μια περιοχή. Πριν οι παλαιστές σούμο εισέλθουν στο δαχτυλίδι για έναν αγώνα μια χούφτα αλάτι ρίχνεται στο κέντρο για να απομακρύνει τα κακά πνεύματα. Στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, οι Puebloan λατρεύουν την Μητέρα-Αλάτι. Άλλες γηγενείς φυλές είχαν σημαντικούς περιορισμούς για το ποιος είχε τη δυνατότητα να φάει αλάτι.