Αν και πολλοί άνθρωποι βλέπουν το αλάτι ως κίνδυνο, λόγω της σύνδεσης του με την αρτηριακή πίεση δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε στην άκρη τις εκπληκτικές του ιδιότητες. Καθώς ο Γενικός Χειρουργός και ο FDA ξεκίνησαν να αντιπαρατίθενται  στο αλάτι στη δεκαετία του 1970 και του 1980, έγινε ιατρικό δόγμα ότι το αλάτι ήταν κακό για εσάς. Όλα βασίστηκαν σε πειράματα με εξευγενισμένο αλάτι που είχαν απομακρυνθεί τα μέταλλα και προστέθηκαν τοξίνες.


Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου "Salt your way to health", Δρ David Brownstein, υπάρχουν λίγα στοιχεία για τη στήριξη της υπόθεσης ότι η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της υπέρτασης. Αξίζει να σημειωθεί πως καμία από τις μελέτες δεν εξέτασε τη χρήση μη επεξεργασμένου αλατιού, το οποίο περιέχει πολλές πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της κανονικής αρτηριακής πίεσης.


Οι διατροφικές πληροφορίες για το αλάτι είναι ριζικά λανθασμένες για έναν εκπληκτικά απλό λόγο: Οι έρευνες έχουν γίνει με λάθος είδος αλατιού. Για να είμαστε ακριβέστεροι, ο Δρ Brownstein θα έλεγε ότι αυτό που ονομάζουμε σήμερα αλάτι, δεν είναι πλήρες αλάτι.


Αδιαμφισβήτητα, όταν ένα προϊόν της φύσης έχει υποστεί υψηλή επεξεργασία χάνει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του και τις ιδιότητες του.  Το κοινό αλάτι του εμπορίου δεν είναι αλάτι όπως πιστεύει ο κοινός νους που αντλεί πληροφορίες από την αρχή της καταγεγραμμένης ιστορίας. Δεν είναι αλάτι σύμφωνα με την επαληθεύσιμη επιστήμη που δείχνει ότι έχουμε τροποποιήσει σημαντικά το μοριακό προφίλ του υλικού που βρισκόταν στις αλατιέρες μας τον περασμένο αιώνα.


Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο ραφιναρισμένο επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο κυριαρχεί στις περισσότερες κουζίνες, και το μη επεξεργασμένο αλάτι. Το αλάτι επεξεργάζεται με χημικές ουσίες για την απομάκρυνση ορυκτών και στη συνέχεια πωλείται στις βιομηχανίες. 


Μετά την επεξεργασία αποκτά συντηρητικούς παράγοντες όπως το ενδεχομένως επικίνδυνο σιδηροκυανιούχο νάτριο, κιτρικό αμμώνιο και κιτρικό αργιλιο. Παράλληλα, απομακρύνεται η υγρασία για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής και το άλας λευκαίνεται για να παράγει μια πιο καθαρή εμφάνιση που θα αυξήσει τις πωλήσεις. Η απομάκρυνση των ορυκτών συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας λόγω του χαμηλού pH, όπως χαμηλό επίπεδο νεφρικής, ηπατικής και εγκεφαλικής λειτουργίας, διάσπαση της ενζυματικής δραστηριότητας. Κακή ανοσολογική λειτουργία. Ορμονικές ανισορροπίες. Και μια σειρά χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.


Αξίζει να σημειωθεί έχουν υπάρχει πολλές ιατρικές έρευνες για την απόδειξη πως η μειωμένη κατανάλωση αλατιού δεν σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση . Μία από τις μελέτες εξέτασε 56 διαφορετικές δοκιμές και δεν διαπίστωσε σημαντική επίδραση στην αρτηριακή πίεση ενώ άλλη μελέτη έδειξε αύξηση 430% στο έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) στην ομάδα με τη χαμηλότερη πρόσληψη αλατιού. 


Η χαμηλή πρόσληψη μετάλων, ιδιαίτερα μαγνησίου, καλίου, ασβεστίου, σχετίζεται με την υπέρταση. Υπάρχουν ακόμη μερικές μελέτες όπου μη επεξεργασμένα αλάτια που περιέχουν μέταλλα χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και μία σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης παρατηρήθηκε σε ένα εντυπωσιακό 45% των ανθρώπων που μελετήθηκαν.


Έχει αποδειχθεί πως με την χαμηλή κατανάλωση αλατιού το σώμα να αυξάνει ορισμένες ορμόνες που αναγκάζουν τα νεφρά να διατηρούν περισσότερο νάτριο, το οποίο καταπονεί το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Οι χαμηλές ποσότητες αλατιού αυξάνουν επίσης τα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία σχετίζονται με τον διαβήτη, τις πολυκυστικές ωοθήκες και την παχυσαρκία. 


Για περίπου 20 χρόνια τώρα, η πρώτη πορεία δράσης του Dr. Brownstein ήταν να στραφούν οι ασθενείς σε φυσικό, μη επεξεργασμένο αλάτι. Τα μέταλλα στο μη επεξεργασμένο αλάτι παίζουν βασικο ρόλο, ενώ παράλληλα τα κύτταρα πρέπει να παραμένουν σωστά ενυδατωμένα και να αποβάλλουν τα απόβλητα. Με την σωστή πρόσληψη νερού και πραγματικού αλατιού (όπως ανεπεξέργαστο αλάτι ιμαλαΐων, αλάτι Μεσολλογίου, νιφάδες αλατιού κ.α) μπορεί να επιτευχθεί θεραπεία προβλημάτων του νευρικού συστήματος και να βοηθήσει ασθενείς με χρόνιους πονοκεφάλους ή κρίσεις. 


*Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο είναι για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν νοούνται ως ιατρικές συμβουλές.